Ungdomslandslagssamling

30.-31. mai 2015

Tusen takk til over 90 barn og en god del voksne som tok turen til NTG denne siste helgen i mai. Det høljet dessverre ned den første dagen, men håper det gikk greit. Det var i hvert fall full trøkk innendørs.

Storveis var det å se 70 deltakere på lynturneringen lørdagskvelden.  Folk var tydeligvis ikke slitne etter en lang læredag og ville mer enn gjerne ha mer sjakk. :-)

Eneste lille feilskjær denne gang var pizzabudet, som kom 45 minutter for sent. De hadde tydeligvis ikke fått med seg at hos kjører vi stramt løp og holder oss til tidene.

Fra søndagen gikk det i hvert fall i ett med simultansjakk for Simen Agdestein, som spilte mot alle ni gruppene på løpende bånd. Betenkningstiden var ett minutt per spiller for stormesteren, og tilsvarende tid for spillerne. Det betød i praksis omtrent 10-10. Begge parter fikk 10 minutter. Det viste seg snart å være litt for lite. Simen fikk kjørt seg bra her. Men gratulerer til alle som slo han! Godt gjort!

Lars Oskar viste et glans parti på det avsluttende fellesforedraget, mens Lasse gjorde forsamlingen hysterisk på sitt sedvanlige vis med noen hasardiøse partier på ICC. Det var akkurat slik vi ville ha det. ;-)

Velkommen tilbake alle sammen på neste samling 12-13. september! Alle som var med, er også tatt ut til denne. Det blir påmelding på vår påmeldingsside.

 

Selvmatt i 3

Og her kommer selvmatt-oppgaven Simen så gjerne ville vise fram til alle på fellessamlingen:

 

Oppgaven er å tvinge svart til å sette hvit sjakk matt. Svart på sin side gjør alt han kan for å stritte i mot. Første trekket er greit:

1.a8L

Vi må hindre bxa6, som eliminerer alle mattbilder. Svart er nødt til å slå på g1 og har fire valg.

a)      1…fxg1D 2.f8D! Det eneste som fungerer. Dxc5+ 1…Dxf1+ besvares nydelig med 2.b5+ og svart er nødt til å slå på b5 med sjakk. Og andre dametrekk finnes ikke. Hvit vil slå damen uansett hvor den går, og svart vil deretter være nødt til å sette matt med 3…Txa6.  3.b5+ Dxb5 matt.

b)      1...fxg1L 2.f8L! Det eneste. Etter 2.f8D har svart Lxc5, og det er ingen måte hvit kan tving seg selv i matt på. 2...Lxc5 3.Lxc5 Det er trekktvang. Svart er nødt til å spille 3…Txa6 matt.

c)       1...fxg1S 2.f8S! Poenget kommer snart til syne. Sxh3 3.Txh3 og hesten dekker d7 slik at svart stadig må slå på a6 med matt.

d)      1...fxg1T 2.f8T! Etter 2.f8D Txf1 3.Dfxf1 dekker damen på a6 og det er ikke matt. 2...Txf1 3.Txf1 Txa6 matt. 

Godt gjort å lage en slik oppgave der fire forskjellige bondeforvandlingstrekk må besvares med fire tilsvarende bondeforvandlinger!