TA KURSET

Lær sjakk med Simen og Olga er en grunnleggende innføring i sjakk. Det tar fem minutter å lære seg, men «a lifetime to master», sier man om så mangt, og til en viss grad kan man si det om sjakk også. Reglene er enkle, og de har vært de samme de siste 500 årene.

Sjakk er egentlig et flere tusen år gammelt spill. Det ble oppfunnet i det gamle Persia, og har opp gjennom historien gjennomgått flere endringer. Det er et krigsspill, og bataljer har utartet seg på ulikt vis i de ulike tidene. Brikkene man har på sjakkbrettet i dag gjenspeiler aktørene i et heftig sammenstøt fra middelalderen. Det er konge og dronning og rundt dem har man et hoff av tårn og løpere og springere og bønder.  

For en virkelig forståelse av sjakk må man kjenne litt til denne bakgrunnen. Man kan betrakte sjakkbrikker som små leker av tre eller plastikk, men liv blir det først når man får «besjelet» brikkene. De lever jo!

I hvert fall gjør de det i sinnet. Brikkene er symboler. I fantasien må man se for seg hestene, eller kavaleriet, som hopper rundt og kjemper i nærkamp. Løperne er egentlig prester. På engelsk heter denne brikken bishop. De løp rundt for å frelse de sårede og døende. Det gjaldt å komme fram tide for å sørge for at krigerne havnet i himmelen og ikke i helvete. Bøndene, stakkars, var ikke så mye verdt og gikk foran som kanonføde. De er de letteste brikkene å ofre, men også bøndene kan spille en sentral rolle i spillets gang. Tårnene derimot er meget kraftfulle. De er som katapulter som står bak og sender av gårde sin ladning av ertesuppe eller hva det måtte være rett inn i hjertet av fiendes leir.

Sjakk kan fremstå som brutalt. Sjargongen er brutal. Sjakk matt betyr egentlig «kongen er død» på persisk, og vi forsøker gjerne å «slakte» våre motstandere. Heldigvis er det bare et spill, men noen ganger kan det smerte nesten like mye som om det var på ordentlig når noen kommer og tar dine brikker. Det er våre venner, familien, vi snakker om. Brikkene.

Det kan gjøre vondt å tape i sjakk. Og så er det ganske moro å vinne. Men det sentrale her er ikke å vinne eller tape. I hvert fall ikke i denne omgang. Først skal vi bli kjent med hele vår arme. I dette første kurset lærer vi våre brikker å kjenne og hvordan de beveger seg.

Velkommen til vår verden! 

KURSET INNEHOLDER:

Introduksjon

Lær sjakk med Simen og Olga (Gratis forhåndsvisning)

Hvordan brikkene går og slår

Tårnet
Løperen (Gratis forhåndsvisning)
Dronningen
Hesten
Bonden
Kongen

Brikkenes verdi

Brikkenes verdi

Resultater i sjakk

Sjakk og matt

Spesielle regler

Spesielle regler

Sjakknotasjon

Sjakknotasjon

Mattsetting

Mattsetting to tårn
Mattsetting dronningen
Mattsetting ett tårn
Mattsetting to løpere

Åpningsspill

Sentrum og utvikling
Gode råd
Feil i åpning

Avsluttning 

Illustrerende parti Det udødelige parti
Veien videre

TA KURSET