TA KURSET

I Taktiske sjakkmotiver med Simen og Olga tar vi skrittet videre fra det mest grunnleggende. Mens taktikk i dagliglivet kanskje forbindes med planlegging betyr taktikk i sjakk beregning av konkrete varianter. Her er det blodig alvor. I hvert fall om man lever seg godt inn i spillet. Og det gjør man jo fort vekk, fanatiske sjakkspillere som vi er!

I «taktiske» stillinger er det kaos og et mylder av varianter å regne. Man må være presis. Enten så fungerer det, eller så fungerer det ikke, og konsekvensen av en feilberegning kan være fatal. I roligere stillinger kan man slappe mer av. Om man setter en brikke på et dumt felt, trenger det ikke være så farlig. Man kan kanskje returnere igjen siden. I taktiske stillinger derimot nytter ikke det. Det er vinn eller forsvinn, og nettopp dette gjør taktikk til et kjært tema i sjakken. Det er som tango. Det er drama.

Heldigvis går det an å finne et system i dette kaoset. Alle disse vakre kombinasjonene kan kategoriseres i motiver. Man snakker om «taktiske motiver». I dette kurset vil du få en innføring de mest kjent av disse. Du vil neppe få samme stilling som de som presenteres her i dine egne partier, men du vil kunne gjenkjenne dem når de dukker opp i dine egne partier. Det er mønstre som går igjen, og det hjelper å trene på dem. Da blir det lettere å se dem når du faktisk har dem foran nesen på deg.

I disse moderne tider der computeren har blitt så fantastisk god, har sjakken fått en gigantisk renessanse. Computeren er ekstremt god på å regne varianter. Det er omtrent bare det den gjør, og det kan være litt av åpenbaring å gjennomgå partiet sitt med en computer. Plutselig kan det dukke opp fantastiske varianter du ikke ante fantes i stillingen.

I det virkelige liv spiler man heldigvis mest mot mennesker og ikke mot maskiner. Det går an å spille mot disse også, men det blir omtrent som å løpe om kapp med en Ferrari. Verdens beste sprintere gjør ikke det, og i dag forsøker ikke verdens beste sjakkspillere heller å konkurrere mot maskinen.

Egentlig er det litt rart, for intuisjon er også veldig viktig i sjakk, og der burde mennesket tross alt være ganske sterkt, men konkrete varianter er viktigere. Derfor lønner det seg både å lære seg diverse taktiske sjakkmotiver å kjenne.

Det skader heller ikke å trene opp hjernen litt. Det kan komme godt med i andre sammenhenger. 

KURSET INNEHOLDER:

 

TA KURSET