Master class

Sjakk er enormt omfattende. Det tar fem minutter å lære reglene ”but a life time to master”, som det heter.

Eller som tidligere verdensmester Anatolij Karpov ironisk formulerte det om det gamle Sovjet:

”Alle spiller sjakk, men ingen forstår det, mens derimot ingen spiller fotball, men alle forstår det!”

   

 

 

I denne bolken har vi blinket ut noen ekstra spennende temaer vi veldig gjerne vil snakke om. ”Master Class” kaller vi det. Her kan vi gå litt mer i dybden. Det er for spesielt interessert, men samtidig tror vi dette er såpass spennende at det er av interesse for alle uansett nivå. Noen av temaene er pratiske der vi øver ferdigheter.

Temaer:

  • VM-historikk – de store linjer fra den første verdensmester i 1886 til i dag

Wilhelm Steinitz var den førte som med en viss rett kunne kalle seg verdensmester. 100 år senere ble Garri Kasparov den 13. verdensmesteren. Det er ikke så mange av dem. Men de var alle ruvende skikkelser som dominerte og preget sin tid.

  • Hvordan Garri Kasparov ble verdensmester

Det diskuteres om sjakk kan kalles idrett. Etter å ha hørt denne historien, kan det ikke være tvil. Makan til idrettsmann skal man lete lenge etter”

  • Bobby Fischers kamp mot russerne

VM-matchen på Reykjavik i 1972 er kanskje den meste omtalte sjakkbegivenheten noen sinne. Verden sto på hodet av alle Fischers merkelige krumspring. Men etter mye om og med dukket han opp og nærmest slaktet regjerende mester Boris Spasskij.

  • Magnus Carlsen – vår tids gladiator

Det er mange måter å spille sjakk på. Personligheten gjenspeiles gjerne i spillestilen. I dag er det Magnus Carlsen som rager på topp, og også han har sin helt spesielle spillestil. Nå er det han vi alle forsøker å kopiere. Her forsøker vi å forklare hemmeligheten bak suksessen.

  • Chessbase – et ”must” for all sjakkspillere!

Det er helt utenkelig for en sjakkspiller å leve uten dette suverene dataprogrammet og den fantastiske Megabasen.  Her er alt som tenkes kan av interessante partier helt tilbake til 1500-tallet samlet.  Det tar ikke mange minuttene å lære seg nesten hvilken som helst åpning med dette programmet.

  • Posisjonsspill

Sjakk er i veldig stor grad intuisjon. Vi gir en praktisk innføring i det vi kaller posisjonsspill.

  • Taktikk

I sjakk tenker man på konkrete varianter når man bruker begrepet taktikk. Kunsten å regne varianter er verdifull, men det handler også om det man kaller ”pattern recognition”. Det er gjerne noen klassiske motiver som går igjen. Vi denne seansen driller vi disse.